
Ett unikt förhållningssätt till medarbetarutveckling med ett utifrån och in perspektiv
Vi använder det interna och externa perspektivet för att göra det möjligt för människor att utveckla ett dynamiskt tillväxttänkande. IDI grundades för flera decennier sedan och har samlat stora mängder data om den interpersonella dynamiken mellan människor. Ett antal iterationer senare har vi lyckats bygga en unik plattform som möjliggör medarbetarutveckling med ett kontextdrivet förhållningssätt.
Tre decennier och vi har precis börjat
1980
Första versionen av IDI används i Försvarsmakten av Dr Zackrison och Dr Risling.
1991
25 000 profiler i Sverige av cirka 25 handledare. Första svenska normen tas fram.
2003
Webbversionen av IDI lanseras. Över 50 000 profiler genererade.
2004
Nya mer praktiska verktyg för dataanalys utvecklas, vilket möjliggör att flera studier kan genomföras.
2013
IDI:s psykometriska förmåga förbättras efter att en första teknisk rapport presenterats av professor Bo Ekehammar.
2016
Nu tillgängligt på 22 olika språk och används över hela världen.
2020
IDI uppgraderas med en ny teknisk plattform baserad på en reviderad teoretisk grund.
2023
Efter flera års arbete tar vi ett kliv och lanserar en unik plattform för medarbetarutveckling.
Bortom det teoretiska perspektivet
Vi söker djup förståelse för de utmaningar våra kunder möter, utöver vad som kan hämtas från ett teoretiskt perspektiv.
Vår plattform är byggd med människor i arbetslivet i centrum. Vi använder data som samlats in från praktiska tillämpningar för att generera handlingskraftiga insikter som möjliggör ett klimat för individuell och organisatorisk tillväxt.
83.3m
Frågor besvarade
1.2m
Blanketter ifyllda
170 000
Profiler genererade
4000+
Organisationer
40
Länder
22
Språk
Lägg till nya "samarbetsfärdigheter" i din verktygslåda
Samarbets- eller "Mjuka" färdigheter
På engelska ”Soft skills” är ett paraplybegrepp för produktiva färdigheter under flera funktionella element som kännetecknar ens relationer i en social miljö som inkluderar kategorier som interpersonell, kommunikation och ledarskapsförmåga. Det vi nämner som ”samarbetsfärdigheter” är icke-kognitiva färdigheter som tenderar att vara mer fokuserade på människor medan kognitiva förmågor, även kallade ”hårda färdigheter”, är tekniska till sin natur.
Skapa en inventering
Vår plattform är byggd för att skapa en datainventering av vissa aspekter av dina samarbetsfärdigheter och presenterar den på ett praktiskt sätt som en utgångspunkt för din utveckling. Inventeringen (IDI Profilen) består av information om hur du uppfattas av andra du jobbar med i din roll i tre olika dimensioner. De personer som du arbetar med i din roll i ett arbets-sammanhang tillhandahåller data till din profil.
Att få det yttre perspektivet
Det externa perspektivet och specificiteten hos den insamlade informationen ger praktiska och handlingsbara insikter från dina nuvarande omständigheter. Detta resulterar i ökad förståelse för hur du uppfattas spela dina roller i olika sammanhang. Att lära sig om andra färdigheter som skiljer sig från din egen som hjälper till att vidga dina vyer och utöka din verktygslåda är en annan nyckelfunktion i vår plattform.
Startpunkten
Kombinationen av att förstå hur du använder dina egna färdigheter i olika situationer tillsammans med att lära dig om andra annorlunda färdigheter, hjälper dig starta en utvecklingsresa för att ständigt förbättra och lära dig om nya färdigheter.
Kontinuerlig utveckling
Målet är att odla ett tillväxttänk och bli mer medveten. Att vara mer medveten ökar din förmåga att läsa av olika situationer och inta ett dynamiskt handlingsperspektiv för varje given beteendekontext.
Människovetenskap har varit inbäddad i vår plattform från början
Vår plattform bygger på lång erfarenhet av praktisk tillämpning och tvärvetenskapliga insikter från organisationsteori, personlighetspsykologi, psykometri, pedagogik och socialpsykologi.
IDI har utvecklats av ett tvärfunktionellt team ledd av Thomas Larsson och Aram Marqus. Med bidrag från professor Bo Ekehammar, Dr Anders Wendelheim, organisationspsykolog Frida Nilsson, Dr Anders Hytter, Dr Johan Grant och Dr Eric Zackrison.
Vad vi menar med kontextstyrt
Problemet med generaliseringar
Närhelst ett alltför allmänt uttalande görs om dig, kommer fakta sannolikt att förvrängas och förmedla väldigt lite användbar information. Anledningen är att de flesta generaliseringar misslyckas med att skilja mellan egenskaper ”trait” och tillstånd ”state”. Egenskaper ”trait” och tillstånd ”state” är bland de viktigaste begreppen inom personlighetsteori och forskning. Trait och state är begrepp som människor använder för att både beskriva och förstå sig själva och andra.
Egenskap "trait" och tillstånd "state"
Ett tillstånd ”state” ses som ett tillfälligt sätt att vara (dvs. tänka, känna, bete sig och relatera) medan en egenskap ”trait” tenderar att vara en mer stabil och bestående egenskap eller beteendemönster. Någon med ett karaktärsdrag ”trait” av lugn och besinning kan under vissa omständigheter agera upprörd och arg för att individen befinner sig i ett tillfälligt tillstånd som är ganska okaraktäristiskt för den personen.
Att tillskriva handlingar till karaktär eller personlighet
Att inte kunna skilja på tillstånd ”state” och egenskaper ”trait” är ett vanligt misstag. Inom psykologi kallas det ibland för det grundläggande tillskrivningsfelet ”fundamental attribution error” – vilket betyder att människor ofta felaktigt tillskriver beteenden till någon inre motivation snarare än yttre omständigheter. Med andra ord, människor har en kognitiv fördom att anta att en persons handlingar beror på vilken ”typ” person den personen är snarare än på de sociala och miljömässiga krafter som påverkar personen.
Fokus på roll
Vi fokuserar på tillstånd ”state”, alltså hur kontext påverkar handling. Detta görs genom att hämta information om hur du upplevs av andra du arbetar med i din roll i ett visst arbetssammanhang. Det externa perspektivet (andra människor) och den begränsade miljön (specifikt arbetssammanhang) är två nyckelfaktorer som gör det möjligt att få specifik information om dina nuvarande omständigheter. ”State” perspektivet ger insikter om vilka avsikter du har i ett sammanhang, vad du fokuserar på i din roll och hur resultatet av dina handlingar uppfattas externt.
Styrelsen
Thomas Larsson
Thomas är senior organisationskonsult med 40 års erfarenhet från uppdrag i Sverige och i andra delar av världen. Han har använt IDI i mer än 30 år och under de senaste 20 åren har han varit huvudansvarig för utvecklingen av IDI-verktyget och utbildningen av våra licensierade IDI-facilitatorer över hela världen.
Thomas har en M Sc i Human Services från Springfield College, Massachusetts, USA och är en Certified Management Consultant, CMC, enligt ICMCI – The International Council of Management Consulting Institutes.
Aram Marqus
Aram är en utvecklare och entreprenör som var med och grundade den digitala byrån QBD, ett företag som utvecklar egna IT-system och erbjuder konsult- och byråtjänster med ett helhetsgrepp. QBD fick DI Gasell-priset 2020 och utsågs till Superföretag av Bisnode 2018, 2019 och 2020.
Sedan 2016 har IDI:s tekniska plattform utvecklats av ett team som leds av Aram. 2019 blev han delägare på IDI Profiling och tog plats i styrelsen och tog ansvar för vår tekniska utveckling. Aram är också en licensierad IDI-handledare.
Emma Nyquist
Per Siljeklint
Per Siljeklint, seniorkonsult, handledare och universitetsadjunkt, har lång erfarenhet av affärs- och ledarutveckling efter en utbildningsbakgrund som sjöofficer och civilekonom.
Per arbetar med kurser inom strategi, ledarskap, marknadsföring och produktutveckling för Högskolans ekonomprogramstudenter men också med kompetensutveckling för yrkesverksamma för Högskolan Kristianstad Uppdrag AB. Han är bland annat programansvarig för Högskolan i Kristianstad ”MBA i praktiken”.